sobota, 25 października 2014

Szybki krem ziemniaczano - kalafiorowy




Składniki:
  • 0,5 litra rosołu
  • 3 ziemniaki
  • ½ dużego kalafiora
  • 1 mała marchewka (może być ta z rosołu)
  • 1 łyżka oleju (opcjonalnie)
  • ¼ szklanki śmietany 30 %sól i pieprz

Wykonanie:

Kalafiora podzielonego na różyczki i ziemniaki pokrojone w plasterki  i marchewkę poddusić delikatnie na łyżce oleju, a następnie zalać niewielką ilością wody. Etap z duszeniem można pominąć i ugotować warzywa od razu. Poczekać aż woda trochę odparuje a warzywa będą miękkie. Zostawiając trochę wody na dnie, zblendować warzywa, a następnie dolewać powoli rosół cięgle blendując. Podgrzać i dodać śmietanę. Dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem wg uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz