Składniki:
- 0,5 litra rosołu
- 3 ziemniaki
- ½ dużego kalafiora
- 1 mała marchewka (może być ta z rosołu)
- 1 łyżka oleju (opcjonalnie)
- ¼ szklanki śmietany 30 %sól i pieprz
Wykonanie:
Kalafiora podzielonego na różyczki i ziemniaki pokrojone w plasterki i marchewkę poddusić delikatnie na łyżce oleju, a następnie zalać niewielką ilością wody. Etap z duszeniem można pominąć i ugotować warzywa od razu. Poczekać aż woda trochę odparuje a warzywa będą miękkie. Zostawiając trochę wody na dnie, zblendować warzywa, a następnie dolewać powoli rosół cięgle blendując. Podgrzać i dodać śmietanę. Dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz