Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki poznańskiej
- 3 łyżki mąki krupczatki
Wykonanie:
3 rodzaje mąki wymieszać dokładnie ze sobą w misce. Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie. Po ok. 10 -15 minutach wsypać mąkę do gotujących się ziemniaków. Najlepiej rozsypać ją równo.Zrobi się taka "kołderka" na górze. Gotować tą kluchę ok. 15 – 20 minut. Po tym czasie odcedzić wszystko, a wodę z gotowania odlać do miseczki. Utłuc ziemniaki razem z „kluchą” dolewając odstawioną wodę w celu uzyskania pożądanej konsystencji. Podawać z cebulką lub sosem.
Słyszałam o tym przepisie i jest super;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://www.naturalnemetody.blogspot.com/