Świetna zapiekanka, szybka, tania, idealna na obiad czy kolacje. U mnie zawitała na imprezie imieninkowej mojego synka.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 3 soczyste kiełbasy
- 2 jajka
- 2 cebule
- 20-30 dag sera żółtego
- 200 ml śmietany 18 proc.
- sól i dowolne przyprawy. (Ja użyłam przyprawy do zapiekanek, przyprawy do ziemniaków, oregano, pieprzu)
- olej
Wykonanie:
Obrane ziemniaki pokroić w plasterki i obgotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w plasterki i smażyć na łyżce oleju razem z pokrojoną w piórka cebulką. W tym momencie dobrze jest ją także doprawić przyprawami. Ser zetrzeć na tarce. Śmietanę wymieszać z jajkami i doprawić solą i przyprawami. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Do naczynia wyłożyć warstwę ziemniaków, następnie warstwę kiełbasy z cebulą, ser i ponownie ziemniaki i trochę sera. Każdą warstwę ziemniaków doprawiać wg uznania. Na całość wylać śmietanę z jajkami. Piec 20 min w 200 stopniach.
Inspirowałam się przepisem z książeczki: Małgorzata Rozbicka, Biblioteka Poradnika Domowego; Pizze, grzanki, zapiekanki; Prószyński Media, 3/2012
Mniam, swojskie smaki ;)
OdpowiedzUsuń