sobota, 28 czerwca 2014

Zapiekanka po gospodarsku



Świetna zapiekanka, szybka, tania, idealna na obiad czy kolacje. U mnie zawitała na imprezie imieninkowej mojego synka.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 soczyste kiełbasy
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 20-30 dag sera żółtego
  • 200 ml śmietany 18 proc.
  • sól i dowolne przyprawy. (Ja użyłam przyprawy do zapiekanek, przyprawy do ziemniaków, oregano, pieprzu)
  • olej

Wykonanie:

Obrane ziemniaki pokroić w plasterki i obgotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w plasterki i smażyć na łyżce oleju razem z pokrojoną w piórka cebulką. W tym momencie dobrze jest ją także doprawić przyprawami. Ser zetrzeć na tarce.  Śmietanę wymieszać z jajkami i doprawić solą i przyprawami. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Do naczynia wyłożyć warstwę ziemniaków, następnie warstwę kiełbasy z cebulą, ser i ponownie ziemniaki i trochę sera. Każdą warstwę ziemniaków doprawiać wg uznania. Na całość wylać śmietanę z jajkami. Piec 20 min w 200 stopniach.





Inspirowałam się przepisem  z książeczki: Małgorzata Rozbicka, Biblioteka Poradnika Domowego; Pizze, grzanki, zapiekanki; Prószyński Media, 3/2012

1 komentarz: