Ostatnio myślałam, że znalazłam przepis na idealne ciasto, ale ten jest chyba lepszy.
Przepis na 12 porcji.
Składniki:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 szkl. letniej wody
Dodatki wg. uznania. Sos do pizzy tu.
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić przykryte szmatką do wyrośnięcia (ok. 60 min.) Następnie podzielić na dwie części. Każdy z kawałków rozwałkować ( można oprószać mąką, aby się nie kleiło) i wyłożyć na papier do pieczenia. Każdy z kawałków posmarować sosem i obłożyć serem i dodatkami. Piec ok. 15 - 20 minut w 200 stopniach. Jeśli blachy ułożymy piętrowo, lepiej włączyć termoobieg.
Wzorowałam się na przepisie z gazety: Świat kobiety,101 przepisów, Pizze, kebaby, tortille, tom 32.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz