Składniki:
- 4,5 szkl. mąki pszennej (dałam tortowej)
- 450 ml. ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 1,5 szkl. (opcjonalnie) – (otrąb pszennych, siemienia lnianego, słonecznika lub innych dodatków)
Wykonanie:
Do miski wsypać 4 szklanki mąki, sól, cukier, olej, ewentualne dodatki. Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać do mąki. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypywać stopniowo 0.5 szkl. mąki. Przełożyć do brytfanki (keksówki) wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównując ciasto w formie można lekko obsypać wierzch mąką i dociskać delikatnie palcami. Ciasto naciąć wzdłuż ostrym nożem. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Piec 15 minut, a następnie przez 25 w temp. 200 stopni. Od razu wyciągnąć chleb z brytfanki i studzić na kratce z piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz