niedziela, 24 listopada 2013

Chleb pszenny na drożdżach

 

Składniki:
  • 4,5 szkl. mąki pszennej (dałam tortowej)
  • 450 ml. ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 szkl. (opcjonalnie) – (otrąb pszennych, siemienia lnianego, słonecznika lub innych dodatków)
Wykonanie:
 
Do miski wsypać 4 szklanki mąki, sól, cukier, olej, ewentualne dodatki.  Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać do mąki. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypywać stopniowo 0.5 szkl. mąki. Przełożyć do brytfanki (keksówki) wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównując ciasto w formie można lekko obsypać wierzch mąką i dociskać delikatnie palcami. Ciasto naciąć wzdłuż ostrym nożem. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Piec 15 minut, a następnie przez 25 w temp. 200 stopni.  Od razu wyciągnąć chleb z brytfanki i studzić na kratce z piekarnika.
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz