Od pewnego czasu szukałam przepisu na pizzę, w którym spód nie będzie miękką bułką. Znalazłam!
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 30 dag świeżych drożdży
- 3/4 szkl. mleka z wodą w proporcji 1:1
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w łyżce ciepłego mleka. Dodawać powoli ciepłe mleko z wodą jednocześnie wyrabiając ciasto. Wlać drożdże i łyżkę oliwy. Wyrabiać 2 minuty. Odstawić do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Następnie rozwałkować i zawinąć w brzegi w rulon. Piec na papierze (oprószyłam go lekko mąką) 15-20 minut (już z dodatkami).
Przykład na dodatki do pizzy: tu
Przepis znalazłam tu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz