poniedziałek, 21 października 2013

Idealny spód do pizzy

 
Od pewnego czasu szukałam przepisu na pizzę, w którym spód nie będzie miękką bułką.  Znalazłam!
 
Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 30 dag świeżych drożdży
  • 3/4 szkl. mleka z wodą w proporcji 1:1
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
 
Mąkę wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w łyżce ciepłego mleka. Dodawać powoli ciepłe mleko z wodą jednocześnie wyrabiając ciasto. Wlać drożdże i łyżkę oliwy. Wyrabiać 2 minuty. Odstawić do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Następnie rozwałkować i zawinąć w brzegi w rulon. Piec na papierze (oprószyłam go lekko mąką) 15-20 minut (już z dodatkami).


Przykład na dodatki do pizzy: tu


Przepis znalazłam tu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz