Idealny jako dodatek do herbaty czy nawet do samej wody.
Składniki:
- 1,5 kg malin
- 3 szklanki cukru
*ilość malin dowolna, chodzi o to aby zachować proporcje : 1 szklanka cukru na 0,5 kg malin
Wykonanie:
Umyte maliny wsypać do garnka i zasypać tylko jedną szklanką cukru. Odstawić na kilka godzin, aż puszczą trochę soku. Co jakiś czas przemieszać. Zagotować i dosypać pozostałe szklanki cukru. Cukier musi się dobrze rozpuścić. Od momentu rozpuszczenia się cukru, gotować ok. 20 minut, aby owoce wypuściły pozostały sok. Przelać do słoików i pasteryzować ok. 20 minut.
Sok będzie z owocami. Można przelać przez sitko, aby pozbyć się kawałków malin, ale uważam że z owocami jest lepszy.
Escreo Twój przepis jest super :)Już samo czytanie przywołuje wspomnienie malinowych syropów serwowanych przez moją Mamę gdy byłam przeziębiona.Robię sama syropy ale nie zawsze mam czas a będąc kiedyś w Kielcach udało mi się kupić syrop firmy rodzinnej Gomar z Pińczowa - był dobry. W sobotę będę robiła syrop malinowy według Twojego przepisu :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepis prosty, bo takie są najlepsze - sprawdzone, domowe przepisy na pyszne soki. Zastanawia mnie tylko proporcja cukru do owoców - czy taki sok nie jest małosłodki?
OdpowiedzUsuń