niedziela, 12 lipca 2015

Sernik na zimno z truskawkami


 Pyszny serniczek z galaretką z musu truskawkowego. Idealny na upały!


Składniki:
  • 500 g sera na sernik z wiaderka
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 250 ml śmietany kremówki 30 proc.
  • 1 śmietan – fix
  • 1 op. cukry waniliowego
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 g truskawek
  • 90 g cukru
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych

Wykonanie:

Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. W puste miejsca między biszkoptami powkładać kawałki połamanych ciastek. Około 300 g truskawek poukładać na biszkoptach. Ser zmiksować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody a gdy nie będzie gorąca, dodać stopniowo (ciepłą) do sera i miksować. Śmietanę ubić i pod koniec ubijania wsypywać powoli  śmietan – fix wymieszany z cukrem waniliowym. Połączyć ubitą śmietanę z serem i wymieszać łyżką. Masę wylać na biszkopty i truskawki , a następnie schłodzić w lodówce do stężenia. Pozostałe truskawki zblendować. Dwie galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i połączyć z musem. Tężejącą galaretkę wylać na wcześniej przygotowaną część sernika. Schłodzić całość w lodówce.


 


Przepis znalazłam tu : http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/07/sernik-na-zimno-z-truskawkami.html


1 komentarz: