Pyszny serniczek z galaretką z musu truskawkowego. Idealny na upały!
Składniki:
- 500 g sera na sernik z wiaderka
- 2,5 łyżki żelatyny
- 250 ml śmietany kremówki 30 proc.
- 1 śmietan – fix
- 1 op. cukry waniliowego
- 2 galaretki truskawkowe
- 700 g truskawek
- 90 g cukru
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
Wykonanie:
Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. W puste miejsca między biszkoptami powkładać kawałki połamanych ciastek. Około 300 g truskawek poukładać na biszkoptach. Ser zmiksować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody a gdy nie będzie gorąca, dodać stopniowo (ciepłą) do sera i miksować. Śmietanę ubić i pod koniec ubijania wsypywać powoli śmietan – fix wymieszany z cukrem waniliowym. Połączyć ubitą śmietanę z serem i wymieszać łyżką. Masę wylać na biszkopty i truskawki , a następnie schłodzić w lodówce do stężenia. Pozostałe truskawki zblendować. Dwie galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i połączyć z musem. Tężejącą galaretkę wylać na wcześniej przygotowaną część sernika. Schłodzić całość w lodówce.
Cudnie wygląda, pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuń