Składniki:
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 20 g grzybów suszonych
- 400 g karczku
- 3 kiełbasy śląskie
- 2 cebule
- 100 g śliwek suszonych
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 2 łyżki smalcu gęsiego
- 1 łyżka mąki
Wykonanie:
Grzyby namoczyć w wodzie. Mięso obsypać solą i pieprzem i podsmażyć na tłuszczu. Gdy się lekko zrumieni, dodać kiełbasę i cebulę. Poddusić aż cebula zmięknie i podlać niewielką ilością wody. Gotować do miękkości mięsa. W osobnym garnku w niewielkiej ilości wody gotować kapustę. Gdy będzie miękka, odlać nadmiar wody zostawiając trochę aby bigos był wilgotny. Dodać mięso z kiełbasą i cebulą, śliwki, grzyby razem z wodą i koncentrat. Gotować aż smaki się połączą. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Zrobić zasmażkę z 1 łyżki tłuszczu i 1 łyżki mąki. Dodać do kapusty. Wymieszać, gotować jeszcze przez kilka minut. Gotowe :)
Uwielbiam bigosik :))))) Twoj Wyglada również smakowicie !!!!
OdpowiedzUsuń