niedziela, 5 października 2014

Bigos po mojemu :)


Składniki:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 20 g grzybów suszonych
  • 400 g karczku
  • 3 kiełbasy śląskie
  • 2 cebule
  • 100 g śliwek suszonych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki smalcu gęsiego
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie:

Grzyby namoczyć w wodzie. Mięso obsypać solą i pieprzem i  podsmażyć na tłuszczu. Gdy się lekko zrumieni, dodać kiełbasę i cebulę. Poddusić aż cebula zmięknie i podlać niewielką ilością wody. Gotować do miękkości mięsa. W osobnym garnku w niewielkiej ilości wody gotować kapustę. Gdy będzie miękka, odlać nadmiar wody zostawiając  trochę aby bigos był wilgotny. Dodać mięso z kiełbasą i cebulą, śliwki, grzyby razem z wodą i koncentrat. Gotować aż smaki się połączą. Doprawić solą i pieprzem  w razie potrzeby. Zrobić zasmażkę z 1 łyżki tłuszczu i 1 łyżki mąki. Dodać do kapusty. Wymieszać, gotować jeszcze przez kilka minut. Gotowe :)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam bigosik :))))) Twoj Wyglada również smakowicie !!!!

    OdpowiedzUsuń